Kies voor intenties in 2021

Heb je ooit geprobeerd een intentie te definieren? Voordat je een lijst maakt van al je goede voornemens waarmee je het ongewone jaar 2020 dat nu bijna achter de rug is goed wilt maken, kun je eerst iets anders proberen. Het wordt tegenwoordig steeds duidelijker – ja zelfs nog meer dan ooit tevoren – dat zorgen voor je welzijn je ultieme doel zou moeten zijn.

Je geluk, je relaties op je werk en thuis, je algehele voldoening in je leven. Dat alles maakt deel uit van je gevoel van welzijn. Goede voornemens kunnen je helpen om je op een doel of droom te focussen, maar vaak zijn ze ook beklemmend of kunnen ze verlammend werken, zeker als het leven niet loopt zoals gepland of gehoopt en je dat specifieke doel toch niet kunt realiseren.

Voor het jaar 2021 raad ik je daarom aan om goede intenties te definieren in plaats van voornemens. Misschien heb je er nooit bij stil gestaan hoe positief die zijn, en hoeveel effectiever intenties zijn dan voornemens. Intenties halen de druk van de ketel en geven je meer dan alleen instructies om je welzijn te verbeteren en veranderingen door te voeren die je kunt volhouden.

Volgens een vaak geciteerd onderzoek van de Universiteit van Scranton in de Verenigde Staten heeft meer dan 50% van de mensen serieuze goede voornemens voor het nieuwe jaar, terwijl het slechts 8% van die mensen lukt om zich eraan te houden. De beloftes die veel mensen aan zichzelf doen aan het begin van een nieuw jaar gaan vaak over afvallen, meer sporten of stoppen met een slechte gewoonte zoals roken of drinken. Maar hoe komt het dat veel mensen al half februari vergeten om te gaan sporten of om nicotinepleisters te plakken?

Het doorvoeren van een belangrijke verandering in je leven is niet het product van een last-minute besluit dat je op 31 december om kwart voor 12 even neemt. Echte veranderingen komen voort uit een weloverwogen keuze om iets in je leven te willen veranderen – wat betekent dat het de juiste verandering voor jou is – en de verandering moet bovenal realistisch zijn. Soms slaan we door, worden we te fanatiek en gooien we alles ervoor in de strijd, wat niet altijd meehelpt om die doelen echt te bereiken. Zo zijn die goede voornemens op voorhand al bijna gedoemd te mislukken.

Intenties daarentegen geven ons de ruimte om het beste te zijn dat we kunnen zijn op dat moment. Ze helpen ons geluk of tevrenheid te vinden in zelfs de kleinste momenten. Voor een intentie moet je je geest tot rust brengen en aanwezig zijn in het moment. Als je de tijd neemt om je aandacht te richten op wat er op dit moment gebeurt, in plaats van wat je over drie maanden wilt bereiken, creeer je een natuurlijke route in je hersenen die leidt tot een blijvende verandering.

Luister naar je hart en naar wat belangrijk voor je is. Daarmee creeer je helderheid en wordt het mogelijk jezelf te ontdekken EN te groeien. Ga dus op zoek naar datgene waar jij blij van wordt! Waar ben jij enthousiast over en wat geeft je een doel in je leven? Klaar voor de start? Schrijf op waar je passie ligt. Bedenk een paar woorden of korte zinnen die je intenties voor het nieuwe jaar opsommen. Maak deze wel positief in formulering. Zeg dus niet ‘Ik wil binnen 2 maanden 10 kilo afvallen’ maar eerder iets in de trant van ‘ik wil dit jaar goed voor mijn lijf zorgen en een bewust gezond leven leiden’. Dit soort kleine stapjes garanderen je dat jouw intenties nu deel uit gaan maken van je bewuste keuzes in het nieuwe jaar, en geven je de ruimte en de juiste mindset om ervoor te zorgen dat je jouw intenties niet uit het oog verliest.

Laat een reactie achter