Ben jij een goede gesprekspartner?

De ironie van het zijn van een goede gesprekspartner is juist dat praten niet het belangrijkst is. Luisteraars zijn de winnaars. Hoe vaak komt het voor dat jij tevreden uit een gesprek loopt met de woorden ‘dat was nu een goed gesprek!’ en dat desondanks blijkt dat na dat goede gesprek  niets verandert?

Eerlijk gezegd leert de ervaring dat dat heel vaak het geval is. En dat komt omdat we allemaal onze eigen stokpaardjes berijden. Als je zelf tevreden bent na een gesprek is vaak aan jouw belangrijkste drijfveren voldaan. Als de ander ook tevreden is, dan is dat prima toch? Nou… nee. Vaak vind je elkaar wel op een gemeenschappelijke drijfveer, maar laat je essentiële onderwerpen achterwege. Het gevolg is een kortstondig fijn gevoel en een kater achteraf.

Elementen van een goed van een goed gesprek

In een goed gesprek komen alle bronnen en drijfveren aan bod. Want je drijfveren zijn niet alleen datgene wat je motiveert om iets te doen; ze werken ook prima voor je om iets van je af te houden en dat vergeten mensen vaak. Herken jij je eigen gedrag als je ergens geen zin in hebt? En als je het wel aanpakt?

Een heel praktische tool om voorafgaand aan een gesprek de focus te kunnen leggen op het gewenste resultaat en verwachtingen helder te krijgen (feedforward), en achteraf de impact goed te evalueren (feedback) is de ‘Master your Inner Game’ tool van Meplusu.

Master Your Inner Game Tool

De indeling in acht kleuren van ME+U is bedoeld om achter zelf opgeworpen muurtjes vandaan te komen, niet om anderen in hokjes te duwen. Vanuit elke drijfveer kun je een verandering aanpakken, of je er tegen verzetten. Deze methode is in Nederland ontwikkeld op basis van moderne en bewezen theorieën en ervaring met honderdduizenden (inter)nationale profielen van drijfveren, krachten en feedback. Klanten gebruiken ME+U om meer impact te maken. Dit doen zij door veel beter in contact te zijn. Met zichzelf, met de ander en met gezamenlijke ambities voor hun klanten.

Don’t mix? Onzin!

Heb je het idee dat dit werkelijk contact maken en goede gesprekken voeren alleen opgaat voor je rol als leidinggevende, werknemer, ondernemer of welke zakelijke rol jij bekleedt dan ook? Dat je zakelijk en persoonlijk gescheiden dient te houden? Onzin. Je neemt jezelf immers mee in elke interactie met je collega’s/klanten etc. Hoe je voor jezelf zorgt en met je emoties omgaat is niet alleen sterk bepalend voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor je samenwerking, leiderschap en de cultuur die je elke dag met elkaar maakt.

Dus wees een goede gesprekspartner en Master your inner game. Maak er een gewoonte van om te checken of ook de drijfveren ‘waar je niets mee hebt’ aan bod zijn gekomen. Op deze manier versterk je je gesprekstechnieken, leer je de ander echt te zien en versterk je de samenwerking.

(meer info hierover op de website van Meplusu )

Zin in een goed gesprek waarin jouw klantbeloften centraal staan en wat vertaald wordt in klinkende online teksten met impact? Neem vrijblijvend contact met mij op: let’s talk!

Laat een reactie achter